Kõik artiklid

Ekspordiakadeemia tõi arenguhüppe

Autor: Anna Bondar

Valeriia Kuzmenko asutatud ettevõte Ecocorn toodab keskkonnasõbralikke ja biolagunevaid ühekordseid lauanõusid ja pakendeid, mis on valmistatud maisitärklisel põhinevast polümeerist. Kuzmenko on veendunud, et õige ettevalmistuse ja lähenemisega saab edukalt siseneda igale turule. Küsis Anna Bondar.

Lõpetasite aasta tagasi koolitusprogrammi „Ekspordiakadeemia“. Kuidas on teie ettevõte selle aja jooksul muutunud?

See on olnud keeristorm! Hakkasin oma uusi teadmisi-oskusi rakendama juba siis, kui veel programmis osalesin. „Ekspordiakadeemia“ andis mulle tõesti enesekindlust teha arenguhüpe ja ma võin uhkusega öelda, et käivitasin oma Euroopa ettevõtte nimega Ecocorn Group. See on pidevalt kasvanud ja ma ootan põnevusega, mida tulevik toob.

Kas olete suutnud laiendada eksporti, siseneda uutele turgudele?

Jah! „Ekspordiakadeemia“ aitas mul ületada ekspordihirmu. Enne programmi tuginesime peamiselt sellele, et kliendid leiavad meid ise. Aga programm andis mulle vahendid, et aktiivselt ekspordivõimaluste poole püüelda. Meil on olnud Euroopas hämmastavaid kogemusi ja see on nii palju meie silmaringi avardanud. Sealsed turud on hoopis teistsugused, kui me Ukrainas harjunud oleme, nii äritavade kui ka tarbijakäitumise poolest. Õnneks suutsin programmist saadud teadmiste abil näha neid erinevusi pigem väljakutsetena, mitte takistustena. Mis puudutab tootmist Euroopas, siis see on osa pikaajalisest plaanist. Praegu keskendun meie eksporditegevuse edasiarendamisele. Meil on olemas strateegiline plaan ja me astume edasi samm-sammult.

Kas mõnele turule oli eriti raske siseneda?

See on huvitav küsimus. Ma ei arva, et on olemas n-ö rasked turud. Probleemid tulenevad pigem sellest, et puudub teadmine või arusaamine konkreetsest turust ja selle reeglitest. Kui te ei võta aega, et uurida turgu, õppida kultuurinorme ja mõista, kuidas seal äri ajatakse, siis on loomulikult raske. Usun, et ei ole saavutamatuid eesmärke – tuleb pingutada! Õige ettevalmistuse ja lähenemisega saab edukalt siseneda igale turule.

Aga kui tulla tagasi teie küsimuse juurde, siis toon esile Põhjamaad. See Euroopa piirkond on täiesti teistsugune ja väga huvitav on seda tundma õppida.

Mis nõu annate teistele ettevõtetele, kes soovivad teie jälgedes käia?

Oluline on korralikult mõista turgu, kuhu te sisenete – see võib olla midagi muud, kui te arvate. On olemas selline asi nagu jäämäe teooria. See, mis vee kohal paistab, on vaid väike osa tervikust. Nii et enne kui sisse hüppate, võtke aega, et uurida sihtriigi ajalugu, traditsioone ja tarbijakäitumist. Ka keele õppimine on uskumatult kasulik. Olge kannatlik ja kohanemisvõimeline – asjad on teistsugused ja see on okei. Õppige ja keskenduge suhete loomisele.

Kuidas viimane aasta on teid muutnud?

„Ekspordiakadeemia“ avas mulle kindlasti uue ukse. Ekspordijuhtimine on ainulaadne ja võimalusi täis valdkond ning mulle meeldib selle keerukus. Peale selle on programm toonud kaasa mitu uut põnevat projekti, kus tegutsen ekspordikonsultandina. Mul on olnud privileeg töötada nii Ukraina kui ka Euroopa ettevõtetega. Kuna mu põhifirma tegutseb üsna sujuvalt ilma minu igapäevase osaluseta, saan ma olla paindlik, et võtta ette lisaprojekte ja tegeleda ka oma muude huvialadega.

Mis motiveerib teid ja teie meeskonda kõige rohkem?

Mulle pakub nii suurt naudingut see, kui näen oma kolleegide professionaalset arengut. Nende oskuste arendamise ja eesmärkide saavutamise jälgimine on üks motivatsiooni allikaid. Meid kui meeskonda ajendab ühine eesmärgitunne. Me kõik usume sellesse, mida teeme, ja teame, et meie edu avaldab positiivset mõju kogu ettevõttele ja siin töötavatele inimestele.

Mida soovitate ärikirjandusest lugeda?

Ausalt öeldes ei jää mul tiheda ajakava tõttu eriti palju aega lugemiseks. Aga kui ma seda teen, siis kaldun edukate ettevõtjate autobiograafiate poole. Sellised raamatud nagu Phil Knighti „Jala jälg“ ja Richard Bransoni „Virgini viis“ pakuvad väärtuslikke teadmisi ja pilku nende inimeste mõtetesse, kes on impeeriume üles ehitanud. Veel üks raamat, mis mind väga kõnetas, on Google’i personalivaldkonna endise asepresidendi Laszlo Bocki „Töö ruulib!“. See annab põneva ülevaate Google’i ettevõttekultuurist ja edukate meeskondade loomisest. Mul oli tegelikult võimalus mõni aeg tagasi külastada nende Euroopa kontorit. Uskumatu oli näha nn Google’i viirust – seda kirge ja pühendumist, mis läbib kogu ettevõtet.

Kõik artiklid

Veel samal teemal: